Крикет за деца със специални нужди

Крикетът е английска игра, изключително популярна както във Великобритания така и във всички държави, бивши колонии на Британската империя (Австралия, Нова Зеландия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Южна Африка и др.). Това е един от най-старите спортове, за който има данни още от 16 век, а повечето от правилата познати и до днес са приети през 18 век. Първият официален крикет мач е изигран през 1728 г. В България, крикетът започва да се практикува официално от 2000 г., а през 2003-2004 г. се създава и Българската крикет федерация. В момента има активни няколко клуба по крикет, национален мъжки отбор, провеждат се тренировки с жени и деца.

Също така крикетът е спорт, който позволява да бъде адаптиран и да бъде практикуван и от деца със специални нужди. По-долу са изброени няколко варианта, с които ще се започне работа с децата, посещаващи Медицински център „Деца с проблеми в развитието”.

Крикет на количка и крикет с родители/приятели

Дете, седящо в количка, хвърля топка на разстояние от 5 до 10 метра, като има за цел да уцели „уикет” („вратичка”). Вратичката се пази от друго дете, което посреща топката с бухалка и се реализират точки. Вариант, в който родители/приятели са включени в играта: „Крикет с родители/приятели” => те хващат топките и ги подават на играещите деца.

Крикет на маса

Може да се практикува от деца с церебрална парализа, на колички, с трудна координация и др. Правила на игратаедно дете пуска топка на масата, друго дете отклонява топката с хилка, и в зависимост от посоката и разстоянието, което топката достига, се печелят различни точки (2, 4 или 6). Ако детето няма разбиране за броене и за акумулирне на точки, може да се използва система с картинки  (2-4-6 ябълки и др.). Това мотивира детето да играе повече и да се стреми да прави повече точки (или да събира повече картинки).

Играенето на крикет на маса може да помогне в следните области:

-          работа в екип (като отбор), координация, самочувствие, комуникативни умения, физическо и умствено развитие;

-          физическо развитие – контрол на движенията, нови умения и техники;

-          психологически ползи – самоуважение, тактически умения и осъзнаване;

-          научаване да се брои, както и следене правилата на играта (‘съдийство’) и др.

Крикет за незрящи деца

Този вид игра е с правила, почти същите като на стандартния крикет. В отбора може да играят деца с различна степен на слепота. Едно дете хвърля топка в посока към „уикета” („вратичка”), където друго дете държи бухалка и се стреми да удари топката. В зависимост от посоката и разстоянието, което ударената топка достига се печелят точки. Топката, с която се играе издава звук при хвърляне и удряне.

Тренировките ще се провеждат от треньора на националния отбор по крикет Саиф-ур Рехман и капитана на женския отбор Димитринка Славчева по специална методика за деца с проблеми и ще се предоставят безплатно.